Author: Chrisada Sookdhis |
W ramach przygotowań do kolejnej
degustacji, dziś kilka zdań na temat szczepu, który będzie dominował w następnej
otwieranej przez nas butelce. Chodzi mianowicie o Syrah (w Australii zwanym
Shiraz). To winogrono pochodzące z Francji, które rozpowszechniło się też w wielu innych
krajach, nie tylko europejskich. Zwłaszcza Australię, można nazwać jego druga
ojczyzną, gdyż jest najpopularniejszym z uprawnionych tam szczepów. Syrah pojawia
się również we Włoszech, w USA, czy w Chile.
„Syrah jest dość odporny na wiosenne
przymrozki, ponieważ późno wypuszcza pąki. Chłodna i deszczowa pogoda w czasie
kwitnienia negatywnie wpływa na ilość gron. Grona są małe, ale liczne. Posiada
duże wymagania pogodowe w trakcie dojrzewania gron. Mała ilość słońca powoduje,
że winogrona nie zdążają dojrzeć całkowicie, co prowadzi do wyjątkowo dużego
gromadzenia się tanin, a w konsekwencji smaku określanego jako trawiasty,
niedojrzały i nieatrakcyjny. Nadmierne nasłonecznienie w tym okresie może z
kolei spowodować zbyt szybkie dojrzenie, wtedy grona tracą swoją kwasowość i
owocowy aromat.” (źródło: Wikipedia)
Syrah świetnie nadaje się do pica
w rok/dwa po zbiorach, ale równie udane są wina, które odleżały swoje w beczce.
Z czym kojarzy się Syrah, otóż ze
specyficznym dla niego aromatem pieprzu i dość dużą zawartością alkoholu
(nawet 14-15% w starszych rocznikach). Wina zrobione z winogron Syrah mają
mocny, ciemny kolor. Poza wspomnianym pieprzem czuć w nich ciemne owoce (jagody,
czarna porzeczka), przyprawy i korzenie, czy czekoladę. Są bogate, zawiesiste,
pełne w smaku, mineralne i garbnikowe, o stosunkowo wysokiej kwasowości. Shiraz
z chłodniejszych okolic pachnie owocami i czekoladą, w winach z krajów
cieplejszych częściej można wyczuć korzenne przyprawy. Starzone roczniki będą
zawierały także aromaty mineralne, ziemiste i oczywiście drewniane. Wina
pochodzące z kraju kangurów będą zazwyczaj bardziej owocowe (z nutami powideł i
dżemów), od tych europejskich, gdzie silniejsze będą nuty przyprawowe.
Wina te dobrze komponują się zarówno z prostymi daniami jak makarony, twardymi
serami (np. Parmezan) ale też wszelkiego rodzaju drobiem, czy np. gulaszem
wieprzowym.
Syrah to szczep odpowiedni dla
każdego. Może dać wino lekkie i owocowe, dla osób dopiero zaczynających
przygodę z degustacjami, ale też bogate, wielkie wino dla koneserów. Na każdą
kieszeń i praktycznie dla każdego. Australiski Shiraz dla kogoś kto zaczyna się
dopiero uczyć win, to podobno strzał w dziesiątkę. Niedługo sami sprawdzimy! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz